..:: Home ::.. ..:: Vliegtuig ::.. ..:: Verslagen ::.. ..:: Diversen ::..

 

   

Vliegveldhoppen
15 December 2007, Bertil

De weerberichten zijn duidelijk: het is stabiel winterweer. Samen met Hans gaan we nogmaals proberen het rondje Damme - Oerlinghausen - Münster Telgte te maken. Met 4 etappes kunnen we allebei 2x vliegen.

Gezien de donkere dagen voor kerst spreken we af om half 10 op Stadtlohn te zijn. Met een temperatuur van rond het vriespunt ben ik benieuwd of de motor vlot wil starten. Met de choke vol getrokken draai ik de sleutel om, na reeds enkele omwentelingen loopt de motor rustig rond. Ik steek mijn duim op naar Hans, we belonen de kist met een bezoekje aan de benzinepomp.

Op een kilometer hoogte is het lekker rustig en het zicht goed. Hoewel de kachel zijn best doet wil het nog niet helemaal behaaglijk worden in de kist. De tocht die tijdens de zomer zo lekker is maakt het nu een beetje koud. Hans lost het gedeeltelijk op door de kieren met een paar handschoenen dicht te stoppen. 

Als de wielen aan de grond staan roept de toren luid en duidelijk 'Hertzlich Willkommen auf Damme', wat een ontvangst. We rekenen het landingsgeld af en warmen ons op met een flinke mok koffie. Het is een gezellig veld met een handvol vakantiebungalows. Hier moet in de zomer een boel te doen zijn, dat gaan we zeker nog eens controleren.

Op weg naar Oerlinghausen kijken we tegen de laagstaande zon in. We passeren een paar vliegvelden en zien dat meer mensen vandaag een luchtje aan het scheppen zijn. Al gauw komen we onder een wolkendeken terecht wat enkele leuke foto's oplevert. Oerlinghausen is, zo blijkt later, 1 van de grootste zweefvliegcentra van Europa. Het veld ligt midden in het bos achter een heuvelrug. Hans heeft het veld snel in het vizier. Met de winter op komst zijn de zweefvliegtuigen nergens te bekennen, we hebben het circuit dan ook voor ons zelf. Op de toren brainstormen we nog even over een alternatieve vervolgroute, maar zien hiervan af door onvoldoende informatie en de korte daglichtperiode.

In de start geven wij de Zodiac flink de sporen om over de heuvelrug te klimmen. De 100 pk's komen nu goed van pas. Eenmaal boven roepen wij de militaire basis Gütersloh op. We hadden het al een beetje verwacht, op deze basis heerst de weekendrust. Voor de zekerheid klimmen we nog een beetje om ruim over de CTR heen te gaan. De oostenwind blaast nu lekker in de rug en geeft ons een grondsnelheid van ruim 200 km per uur. Binnen no time zitten we in het circuit van Münster Telgte. Niet veel later genieten we bij een gezellig haardvuur van koffie met gebak. 

De laatste etappe brengt ons naar Stadtlohn. We treffen nog een oude bekende van vliegveld Twente die ook met een eigen kist bezig is. Zijn C42 wordt op dit moment gebouwd in Zuid Duitsland en komt begin 2008 op Klausheide te staan. Samen besluiten wij de dag met een lekker biertje. 


Terug


EDWC - Damme


De zon breekt door de wolken en maakt het een schitterend schouwspel


Op final bij EDLO


EDLO - Oerlinghausen


EDLT - Münster-Telgte


Terug op Stadtlohn voor de hangar


En het logboek heeft er weer een paar vluchten bij

   

(C)2002-2008 mijnvliegtuig.nl